
Galvenie fakti par „kluso“ iekaisumu.
Atšķirībā no simptomātiskā iekaisuma, kas izpaužas, piemēram, apsārtumā vai pietūkumā, klusais iekaisums norisinās ilgu laiku bez simptomiem. Klusais iekaisums ir saistīts ar dažādām slimībām. Galvenie klusā iekaisuma cēloņi ir aptaukošanās un neveselīgi ēšanas paradumi. Lai gan kluso iekaisumu nevar tieši izmērīt, ir tādi marķieri kā Omega-6/3 attiecība, kas var palīdzēt noteikt agrīnās pazīmes. Lai novērstu un kompensētu kluso iekaisumu, jums vajadzētu zaudēt lieko svaru un koncentrēties uz pretiekaisuma diētu.
Kas ir „klusais“ iekaisums?
Iekaisums ir pilnīgi normāla un svarīga mūsu imūnās atbildes daļa. Tomēr klusais iekaisums, ko sauc arī par zemas pakāpes iekaisumu, attiecas uz hronisku subliminālu iekaisumu, kas parasti gadiem ilgi netiek atklāts.
Klusais iekaisums, kā norāda tā nosaukums, ir asimptomātisks - vismaz sākotnēji. Tie var būt simptomātiska iekaisuma priekšteči vai neārstēta iekaisuma rezultātā. Pētījumi liecina, ka tās ir saistītas ar dažādām slimībām, tāpēc tās ir jāatzīst par riska faktoru un jāārstē jau agrīnā stadijā. Kluso iekaisumu nevar tieši izmērīt, taču ir agrīnas pazīmes un simptomi, kas var liecināt par klusu iekaisumu.
„Kluso“ iekaisumu parasti izraisa divi iemesli:
• Aptaukošanās ar paaugstinātu viscerālo tauku (vēdera tauku) līmeni
• Uzturs ar augstu Omega-6 saturu, kas liek organismam mainīt Omega-6/3 attiecību par labu Omega-6, kā rezultātā rodas Omega-3 deficīts.
Omega-6/3 attiecība
Gan Omega-6, gan Omega-3 taukskābes ir uztura tauki, kas ir svarīgi mūsu veselībai. Taču mūsdienās to līdzsvars bieži tiek traucēts: daudzu cilvēku organismā ir pārāk daudz Omega-6 un pārāk maz Omega-3 taukskābju.
Mūsdienās Omega-6 un Omega-3 taukskābju attiecība vidusmēra cilvēkā ir aptuveni 15:1. No terapeitiskā viedokļa ir vēlama attiecība ne vairāk kā 2,5:1. No profilakses viedokļa ir pieļaujama attiecība līdz 5:1.
Omega-6 taukskābes
Tām ir vispārējs pretiekaisuma efekts – tās ir svarīgas, piemēram, imūnaizsardzībai. Tomēr to pārmērīga lietošana ir saistīta ar klusu iekaisumu. Omega-6 taukskābes galvenokārt atrodamas dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā, pienā un olās. Tomēr augu izcelsmes produkti, īpaši augu eļļas, piemēram, saulespuķu un saflora eļļas, arī ir bagātas ar Omega-6.
Omega-3 taukskābes
EPS (eikozapentaēnskābe), tāpat kā DHS (dokozaheksaēnskābe), ir vienas no vissvarīgākajām Omega-3 taukskābēm. Tās ir atrodamas zivīs un aļģēs.
Omega-3 taukskābes EPS un DHS ir tā saukto eikozanoīdu sintēzes galvenās sastāvdaļas – tām piemīt organisma pretiekaisuma iedarbība.
ALS (alfa-linolēnskābe) ir pretiekaisuma un neaizvietojamo Omega-3 taukskābju EPS un DHS priekštecis. ALS var atrast, piemēram, linsēklu eļļā, linsēklās un valriekstos. Lai gan ķermenis pats var pārvērst ALS par EPS un DHAS, tā konversijas ātrums ir ierobežots un ir tikai aptuveni 0,5-10%.
Kā šīs attiecības var izmērīt un līdzsvarot?
Omega-6/3 attiecību var noteikt, veicot taukskābju analīzi. To var izdarīt veicot asins analīzi laboratorijā vai ar eksprestesta palīdzību.
Lai līdzsvarotu Omega-6 un Omega-3 taukskābju attiecību:
• Samaziniet Omega-6 taukskābju patēriņu;
• Nodrošiniet atbilstošu un regulāru Omega-3 uzņemšanu.
Pētījumi liecina, ka 2000 mg Omega-3 taukskābju dienas deva ir nepieciešama, lai sasniegtu terapeitisko un profilaktisko efektu (Omegametrix GmbH, Vācijā). Tā kā tagad zivis arvien vairāk tiek piesārņotas ar smagajiem metāliem, ieteicams izmantot zivju eļļu vai aļģu eļļu, kas ir attīrīta no PCB, smagajiem metāliem un citiem piesārņotājiem.
NORSAN ir Norvēģijas uzņēmums, kas piedāvā specializētus, augstas devas Omega-3 produktus ikdienas lietošanai no ilgtspējīgas savvaļas nozvejas zivīm un jūras aļģēm. Būdami pionieri metodiskajā pieejā ar taukskābju analīzi, mēs esam izstrādājuši viegli lietojamus un dabiskus uztura bagātinātājus, kas regulē Omega-3 indeksa deficītu.
Avoti:
(1): Li, K., Huang, T., Zheng, J. et al. (2014). Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin 6 and tumor necrosis factor α: a meta-analysis. PloS one, 9(2), e88103.
(2): Hutchinson, A. N., Tingö, L., & Brummer, R. J. (2020). The Potential Effects of Probiotics and ω-3 Fatty Acids on Chronic Low-Grade Inflammation. Nutrients, 12(8), 2402 (3): Calder P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et biophysica acta, 1851(4), 469–484.
(3): Calder P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et biophysica acta, 1851(4), 469–484.